Historie

Eind 19e eeuw werden tussen de zanderige Veluwe en de rivier de IJssel een aantal landgoederen opgericht. Bossen werden aangeplant, grote buitenhuizen gebouwd. De grindweg Zwolle-Apeldoorn werd verhard en een spoorlijntje aangelegd. Op Winfried verrees een koetshuis met stallen en bediendenwoningen en kreeg het 38 hectare grote landgoed zijn huidige vorm. In 1916 werd het nieuwe huis Winfried gebouwd en later het oude afgebroken. Er werd een ommuurde kwekerij aangelegd met een fazanterie. In 1933 liet jonkheer Sandberg een zwem-kanovijver bouwen in Amsterdamse school. Beukenlanen en eikenbossen werden aangelegd. Een ondergrondse schuilkelder werd in 1939 in gebruik genomen.

Stukjes geschiedenis

1850

Bouw van het koetshuis met stallen, “Klein Winfried”. Nu deels in gebruik voor de verkoop van planten uit kwekerij Pieter’s planten.

1900

Landgoed Winfried krijgt zijn huidige vorm, inclusief de heidevelden, bossen en weides voor het vee.

1916

Bouw van huize Winfried naar het ontwerp van architect Mannes Meijerink. In de eeuw die zou volgen waren Thomas Vorstius, jhr. Henri Sandberg, Hendrik Keijl en Susanne Piët de respectievelijke eigenaren.

2020

Harm de Haan en Cynthia Groenevelt nemen Landgoed Winfried over, moderniseren en restaureren, en stellen het open voor een groter publiek.

.

Het landgoed nu

Nadat Winfried ruim 130 jaar niet toegankelijk was voor anderen dan de bewoners, verandert dit in 2020. De oude, ommuurde kwekerij wordt in oude luister hersteld door Pieter’s Planten (www.pietersplanten.nl) waarbij er een verkoopruimte wordt gemaakt in het oude koetshuis “Klein Winfried”. De bovenverdieping van Huize Winfried wordt gerenoveerd en ingericht als luxe bed-and-breakfast. De onderverdieping kan gereserveerd worden voor recepties, vergaderingen en trouwlokatie. De fazanterie wordt hersteld, pauwen en fazanten vergezellen de kippen. Een kudde Veluwse heideschapen zorgt voor het kort houden van de wei en de heide. Boomgaarden en een wijngaard zijn aangeplant, bijen geven honing.